Terränglöpare

Daniel Jung

TA DET LUGNT OCH GE JÄRNET

Daniel Jung är känd för att genomföra ultralopp. Hans motto: att ta det lugnt uppför för att kunna ge järnet nedför. Och att ta det lugnt inför terränglopp också. Veckan före en tävling begränsar han sig till ett par joggingturer eller en mindre krävande vandring eller klättring. 35-åringen har vunnit Ultra SkyRace i Sydtyrolen, World Ultra Trail Running Championship och ett flertal andra tävlingar. 2018 gjorde han lite förändringar och började med kortare distanser.

Vilken är din största prestation i livet? Eller i förra veckan?
2016 var ett rätt minnesvärt år. Jag deltog i 12 tävlingar. Ibland var min prestation inte på topp. Det slet rätt mycket på mig. Men jag lärde mig mer om min kropp. Hur mycket jag kan pressa den. Tecken på när jag gått för långt. Och jag fick dessutom uppleva nya kulturer. Jag är så lyckligt lottad som kan kombinera detta med löpning.

Vad är det som driver dig att fortsätta, att hela tiden vilja uppleva mer?
Naturen. Det finns en frihet där, ett lugn. När jag tävlar finns det alltid stunder som är tuffa. Då behöver jag bara se mig omkring. Det gör det inte enklare men det gör mödan värd. Det var när jag höll på med mountainbike som jag lärde mig förstå bergen. Det handlar inte om att besegra dem – det kan de flesta klara av – utan det handlar om att uppskatta dess väsen. Dess oförutsägbarhet.

Varför använder du GORE-TEX plagg?
Funktion. Jag behöver plagg man kan lita på. Särskilt under långa lopp. Ibland tävlar jag i flera dagar utan särskilt mycket sömn. Allt jag har är kläderna på min kropp. Dessa kläder måste ta mig över mållinjen.

Kan du med högst tio ord beskriva vad du ”är ämnad för”?
För långdistans – ju längre desto bättre. Det är detta som definierar vem jag är.
 

Ibland vill jag bara springa för skojs skull. Allt längre, och längre. Det är en helt annan känsla. Jag behöver kläder som fungerar för det. Min GORE-TEX-jacka är mer än bara en löparjacka. Det är vetskapen om att kunna stanna ute så länge jag känner för det. Vädret kan vara hur ostabilt som helst, jag är förberedd. Om det regnar rinner vattnet av den. Jag kan bara fortsätta – det finns inget som hindrar mig eller som får mig att sakta ned.

Daniel Jung

Terränglöpare

Utmärkelser och framgångar
  • Tredje plats: Glencloe Skyline, Skottland. 52 km/4 750 m.
  • Tiroler Höhenweg 200 km, 14 000 m stigning.
  • Första plats: Ultra Trail Atlas Toubkal (UTAT), Marocko. 105 km, 3 550 m stigning.
  • Andra plats: Hong Kong 100 vid World Ultra Trail Running Championship. 100 km, 4 500 m stigning.
  • Första plats: GORE-TEX Transalpine Run: åtta dagar genom Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien.
  • Första plats, nytt terrängrekord: Ultra SkyRace, Sydtyrolen, Italien. 121 km, 7 554 m stigning.
  • Första plats, nytt terrängrekord: Dolomiti Extreme Trail, Val di Zoldo, Italien. 103 km, 3 800 m stigning.

Gore-tex Newsletter