Alex Megos
Bergsklättrare

Alex Megos

BEKYMMERSLÖS, MEN FOKUSERAD

Oavsett om det är en tuff bergsrutt eller bara ett litet fingergrepp i bergväggen så är det fullt fokus som gäller för Alex Megos. Han tog steget in i rampljuset bland internationella bergsklättrare redan vid nitton års ålder. Då var han den första att ta en rutt graderad till 9a ”on-sight”. Rutten var Estado Crítico i Siurana, Spanien. Sedan dess har Alex, som älskar tuff träning inomhus på små trägrepp, bestigit de svåraste klippväggarna runt om på vår jord. Han har klarat av ett oräkneligt antal svåra rutter, de flesta på imponerande kort tid och efter bara ett försök. Alex gillar också att delta i klättertävlingar och tog nyligen tredje platsen på VM i leadklättring.

Vilken är din största bedrift i livet? Eller senaste veckan?

Min största bedrift i livet är utan tvekan att kunna leva som klättrare! Min största bedrift som klättrare är den första bestigningen av Perfecto Mundo, världens fjärde rutt med graderingen 9b+. Jag hade aldrig satsat så hårt och fokuserat på en rutt tidigare. Passion, hängivenhet och totalt fokus, allt det krävdes av mig. Men det var värt det!

Vad är det som driver dig att ge dig ut på nya utmaningar hela tiden, att nå ännu längre, att uppleva ännu mer?

För att jag älskar det jag håller på med. Att klättra betyder nästan allt för mig. Genom klättringen kan jag förena allt det jag gillar - sport, natur, fysik, intellekt, resor och tävlingar mot mig själv eller mot andra klättrare. Jag kan sätta upp mina egna mål, fokusera på dom, satsa mot dom och flytta fram mina gränser. Det finns så mycket att uppleva, jag vill besöka spännande platser och hitta nya, inspirerande rutter (och klara av dom). Detta är väl tillräckliga skäl till att jag vill uppleva ännu mer, antar jag.

Varför använder du plagg från GORE-TEX?

GORE-TEX produkterna gör att jag kan göra mer av det som jag älskar att göra och bekymra mig mindre. Jag vill faktiskt inte tänka så mycket på min utrustning. Det ska ju bara funka. Och jag ska bara funka i mitt jobb. Jag vill fokusera på klättring. Repet måste rädda mig om jag faller. Kritan håller mina fingrar torra. Ryggsäcken tar hand om alla mina prylar. Jackan ser till att jag är torr och varm. Kängorna skyddar mig om jag trampar på en vass kant. Det som är viktigt är att allt fungerar som det ska.

Kan du förklara med högst tio ord vad du är bra på?

Kunna ta små grepp med fingrarna. Smart och stark på tuffa rutter. Och kanske att inspirera ungdomar att börja klättra och sätta upp personliga mål oavsett hur tuffa klättringar de ger sig ut på (ursäkta, men det blev nog mer än tio ord!).

På varje klättring tar jag bara med mig det allra väsentligaste. Min GORE-TEX jacka är alltid ett måste. Den väger nästan ingenting och tar ingen plats i ryggan. Jag vet inte hur många gånger jag blivit så glad att jag tagit med jackan när det börjat regna och vinden suger i. Även om klippan är våt och hal, så är jag torr. Jag kan vila mig i den kalla vinden och ändå känna mig varm. Det känns mysigt, även om det inte är så mysiga förhållanden just då …

Alex Megos
ALEX MEGOS

Bergsklättrare

Största bedrifterna och framgångarna
  • Innehar ”highpoint” på Black Diamond Project i Stockholm, världens svåraste inomhusrutt.
  • Silver i Lead Finals vid IFSC Climbing World Cup i Kranj, Slovenien.
  • Silver på European Bouldering Championship i München, Tyskland.
  • Första bestigningen av Fight Club i Banff, Kanadas svåraste klättringsrutt.
  • Först att klättra en rutt graderad 9a ”on-sight”, Estado Crítico i Siurana, Spanien.

Gore-tex Newsletter