VÅRA OMFATTANDE TESTER

Från vattentäthet i jackor, kängor och handskar i GORE-TEX originalproduktserien till jackor och handskar med extremt god andningsförmåga i produktserien GORE-TEX INFINIUM™. Oavsett vilka fördelar som våra produktteknologier har så kan du vara säker på att våra produkter uppfyller de hårda teststandarderna.

Vi har ett tätt samarbete med våra tillverkningspartner som skapar varumärkena genom att interagera våra teknologier med deras produkter. Vi testar dessa för att säkerställa att det inte bara är GORE-TEX materialet, membranet, fodret och innertyget som uppfyller våra höga kvalitetskrav, utan även produkterna från dessa varumärken.

VÅRA TESTER

Alla produkter med vår teknologi har utformats för att ge dig den bästa komforten och med den bästa möjliga funktionen. Vi genomför tester i alla steg i processen, från de första innovationerna i labbet till krävande situationer i det verkliga livet.

Här är de tre teststegen:

1. MATERIAL OCH SYSTEM

När vi utvecklar och förbättrar vårt sortiment testar vi hela tiden material i vårt labb. Genom den här processen skapar vi oss bästa möjliga utgångsläge.

2. MÄNSKLIGA PRESTATIONER

Labbtester är jättebra. Men bara verkliga människor kan bedöma hur produkten upplevs och fungerar i olika miljöer och vid olika aktiviteter. Det är därför som det är otroligt viktigt att produkterna genomgår mänskliga tester.

3. UTE PÅ FÄLTET

Det går inte att återskapa verkligheten i labbet. Innan produkterna godkänns testas de noggrant av våra idrottsutövare och experter för att se till så att de klarar både bergstoppar och blåsigt väder i stan.

TEST AV GORE-TEX YTTERPLAGG

Våra jackor och andra ytterplagg genomgår omfattande tester. Om produkten i något skede inte överensstämmer med våra höga kvalitetskrav skickas den tillbaka för omarbetning.

MARTINDALE-TESTET

Detta test är en riktigt mardröm för våra tyger. För att simulera olika förhållanden och användningsområden som produkten är avsedd för gnuggas ull eller sandpapper mot tyget upprepade gånger med hårt tryck. Beroende på hur slitstarkt tyget måste vara kan denna tuffa behandling pågå utan avbrott i flera timmar, eller till och med i flera dagar.

COLD FLEX-TESTET

GORE-TEX tyger pressas ihop och sträcks ut upprepade gånger i extrema temperatur under flera timmar i sträck. Tyget måste klara detta hårda test och fortfarande ha kvar samma passform för avsedd användning.

REGNKAMMAREN

Vår egen vädermaskin. Den sofistikerade testanläggningen är utformad för att simulera många olika regnförhållanden. Med hjälp av specialutformade regnmunstycken som är strategiskt utplacerade i kammaren testas plaggets vattentäthet i olika väder, alltifrån lätt duggregn till hårt piskande regn.

KOMFORTTESTET

Komfort är när kroppen har rätt temperatur, den är varken för varm eller för kall, och när det finns en jämvikt mellan värmen som kroppen alstrar och värmen som den släpper ut. Vi jämför mätningar från labbet med hur våra testpersoner upplever plaggens komfort. På så sätt skapar vi kläder som är sköna att bära oavsett aktiviteter och väderförhållanden.

TEST AV GORE-TEX SKOR OCH KÄNGOR

Varje ny skoprototyp testas i våra testlabb. Skons funktion sett till yttermaterial, innertyg inklusive foder och våra laminat måste vara felfria under en rad olika förhållanden. Det är först när skon har klarat alla tester som den fortsätter till tillverkningen.

GÅNGSIMULATORN

Skorna placeras på verklighetstrogna fotmodeller som simulerar hundratusentals steg. Produkter med löftet GORE-TEX GUARANTEED TO KEEP YOU DRY® placeras på verklighetstrogna fotmodeller som simulerar upp till hundratusentals steg i ett vattenbad. Om utformningen inte håller måttet anger fuktsensorerna på fotmodellerna det.

YTTERLAGERTESTET

För att uppfylla våra hårda prestandakrav på vattentäthet måste yttermaterialet vara vattenavvisande så att vatten inte kan tränga in i skon eller kängan, över GORE-TEX fodret. Vi testar alla delar, från skinnet och skummet, till sömmar och snören, för att se till att produkten fungerar som förväntat.

CENTRIFUGALTESTET

Test inifrån och ut. Vattentäta skor fylls med vatten och centrifugeras i hög hastighet. Trycket som uppstår pressar ut vatten även genom mycket små hål och visar var det finns läckor. Om det finns läckor blir skon inte godkänd.

KOMFORTTESTET

Alla material som används i skon – från fodret till yttermaterialet – bidrar och samverkar till skons höga andningsförmåga och klimatkomfort. I testet kontrolleras andningsförmågan för hela konstruktionen, så att vi kan säkerställa att allt fungerar tillsammans för att ge klimatkomfort i alla avsedda aktiviteter.

TEST AV GORE-TEX HANDSKAR

Varje handske genomgår flera funktionstester i våra labb. Bara om produkten uppfyller våra precisa och hårda standarder. Bara om produkten klarar, matchar eller överträffar våra högt ställda kvalitetskrav kan den tillverkas i en fabrik hos någon av våra certifierade partner.

TEST AV HELA HANDSKENS ANDNINGSFÖRMÅGA

Varm ånga pumpas genom handsken, som vägs före och efter testet. Genom att mäta mängden vattenånga som avges från handsken kan vi fastställa dess andningsförmåga.

SPRAYTESTET

Det här testet mäter yttermaterialets vattenavvisande förmåga. Ju färre vattendroppar som fastnar på tyget, desto bättre eftersom tyg med dåligt skydd suger upp vatten, vilket leder till att plagget blir tungt och släpper ut värme.

TEST AV FODERFÄSTET

Det här testet säkerställer att foder och inlägg i varje finger fästs till handskens yttermaterial så att det inte dras ut när handsken tas av. Det här testet säkerställer lämplig fingerrörlighet i handsken.

LÄCKAGETEST FÖR HELA HANDSKEN

Alla handskar i GORE-TEX originalproduktserien har löftet GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™. I det här testet används tryckluft för att kontrollera vattentätheten. Luftbubblor i vattnet innebär att handsken läcker, och då blir den inte godkänd.

Sustainability
Produkter som varar längre, med mindre miljöpåverkan

Gore Fabrics strävar efter att hela tiden minska produkternas miljöpåverkan. För att göra det har vi i mer än 20 år använt oss av livscykelanalyser (LCA).

Våra livscykelanalyser av en typisk jacka och ett par vandringskängor har visat att våra produkters livslängd är den enskilt viktigaste faktorn för att minska produkternas miljöpåverkan. Med andra ord: ju längre tid en produkt används, desto mindre blir dess miljöpåverkan.

Det finns en annan orsak till att vi har så högt satta teststandarder. Genom att ta fram produkter som kan användas för att du ska klara av ännu mer, under ännu längre tid, hjälper vi samtidigt till att skydda vår miljö som vi älskar att vara aktiva i.

Läs mer om hur vi hela tiden arbetar för en bättre framtid för vår planet.