GORE-TEX-membranet Hjärtat i alla GORE-TEX produkter.

Porerna är 700 gånger större än en vattenmolekyl, vilket betyder att fukt inifrån kan försvinna ut. Det är det som gör att GORE-TEX membranet andas.
De mikroskopiska porerna i membranet är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, vilket betyder att inget regnvatten kan tränga in. Det är det som gör GORE-TEX-membranet vattentätt.
Membranets struktur liknar en tät häck. Vinden fastnar i materialets förgreningar och hålls borta från kroppen. Det är det som gör GORE-TEX-membranet vindtätt.

GORE-TEX-membranet är ett extremt tunt lager av expanderad polytetrafluoreten (ePTFE). Det innehåller mer än 1,4 miljarder porer per kvadratcentimeter. Det är dessa porer som ger GORE-TEX-materialet dess egenskaper.

Vattentäthet

Våta tyger kyler ner din hud. GORE-TEX-material är varaktigt vattentäta så att du håller dig behagligt torr när du utövar din aktivitet.

Icke vattentäta alternativ
Varaktig vattentäthet

Vad betyder det?

Vi tycker inte att vattentäta produkter ska läcka. Vi tycker dessutom att den här egenskapen ska hålla under hela produktens livstid. Den varaktiga vattentätheten är det som utmärker och särskiljer GORE-TEX-produkterna. GORE-TEX-tyger tål det vattentryck som uppstår vid hårda väderförhållanden och krävande aktiviteter. Men vattentätheten hos en produkt beror på mer än bara själva tyget. Det är därför som alla nya GORE-TEX-produktprototyper från våra tillverkningspartner genomgår en serie tester i våra laboratorier. Det är bara om de lever upp till våra stränga krav på vattentäthet som de godkänns för produktion i en Gore-certifierad fabrik.

Varför är detta viktigt?

Våta material leder värme tre gånger snabbare än torra kläder, vilket gör att din hud kyls ner. Genom att hålla vätan ute förhindrar vårt system med vattentäta kläder den här värmeförlusten. Resultatet blir att du förblir behagligt torr, även vid långvarig användning och under tuffa förhållanden.

Vindtäthet

Vindtäta ytterplagg bevarar ditt mikroklimat för bästa komfort.

Verklig vindtäthet
Icke vindtäta alternativ

Vad betyder det?

Trots att textilier som mikrofiber, tätvävda tyger och många fleecematerial ofta anses vindtäta kan även svaga vindar tränga igenom de flesta av dessa material så att man börjar frysa. I tekniska termer kan ett material bara anses verkligt vindtätt om dess luftgenomtränglighet är 5 l/m2/s (luftvolym som passerar genom en kvadratmeter tyg på en sekund) eller mindre. Alla GORE-TEX-produkter uppfyller eller överträffar denna standard.

Varför är detta viktigt?

När kall vind blåser genom dina kläder gör det att värmen som finns i det tunna luftlagret mellan dig och dina kläder försvinner ut. GORE-TEX-material förhindrar den kylande effekten genom att de stoppar vinden från att passera igenom. Resultatet blir att du behåller det sköna mikroklimatet innanför kläderna.

Andningsförmåga

GORE-TEX-material låter svett försvinna ut och förhindrar överhettning och ansamling av svett.

God andningsförmåga
Alternativ utan andningsförmåga

Vad betyder det?

Andningsförmåga är en av friluftsbranschens mest missförstådda termer. Till skillnad från vad många tror handlar det inte om ett materials förmåga att låta luft passera genom det, utan snarare om hur väl det tillåter att svett tränger ut i form av ånga. Våra standarder kräver att våra material andas tillräckligt bra vid höga ansträngningsnivåer för att svett lätt ska kunna förångas.

Varför är detta viktigt?

När du är aktiv avger din hud överflödig värme via svettning. För att undvika ansamling av svett gör GORE-TEX-membranet att fukten som uppstår kan försvinna ut genom materialet. Denna andningsförmåga bidrar till en torrare och behagligare hud, även under hög ansträngning.

Löftet: En videoserie

Har du också undrat hur GORE-TEX-tyger fungerar? Gordon och Ted sätter press på GORE-TEX-produkterna. Se vår löftesserie.

Vattentäthet

Avsnitt 1: Wizards of Water

Vindtäthet

Avsnitt 2: Bubble Trouble

Impregnering

Avsnitt 3: Masters of Moisture

Varaktigt vattenavvisande

Avsnitt 4: Drying in the Rain (Att torka i regnet)

GORE-TEX-laminatet

Själva GORE-TEX-membranet är bara 0,01 mm tjockt. Det är därför som vi laminerar det mellan ett högpresterande foder och ett yttertyg för att skapa GORE-TEX-aminatet.

Läs mer om GORE-TEX-laminatet