Komfort är allt!

Komfort är ett väldigt vagt ord. Komfort är per definition detsamma som att inte känna obehag. Med ett funktionsplagg får du komfort även i föränderliga utomhusmiljöer eftersom det ger rätt nivå av komfort och skydd så att du inte blir för varm eller för kall.

Ditt mikroklimat

Fötterna svettas mycket med tanke på deras storlek jämfört med resten av kroppen – ungefär 0,6 dl per fot och dag vid vila och upp till 2,4 dl under aktiviteter och/eller i varmt väder. Så dina skor måste kunna hålla fötterna bekväma oavsett om du vilar eller håller igång.
Benen utgör ungefär 30 procent av hela kroppen. En sådan stor del får man inte ignorera om man vill ha det bekvämt. Vi har samma byxor på oss i skidbacken och i de varma skidstugorna, så det är viktigt att de klarar de olika miljöerna under dagen.
Bålen är som en stor kontinent. På en plats är det kallt och blött och på en annan varmt och torrt. Axlarna och det nedre ryggpartiet är särskilt känsliga för kyla och behöver skyddas extra mot vind och kyla. Om du vill känna dig bekväm ska dina kläder ta särskild hänsyn till dessa ”zoner”.
När det gäller armarna är rörelsefriheten viktigare än värmen. Armarna kan faktiskt vara upp till 7 °C kallare än bålen utan att du ens märker det. Men har du testat att åka skidor eller spela golf i kläder som begränsar armarnas rörelser? Omöjligt!
Våra händer har det inte lätt. De svettas mycket, de utsätts för alla sorters extrema förhållanden och de måste klara försämrad blodcirkulation i kallt väder. Inte undra på att de har så lätt att frysa. Så som händerna känns kommer även resten av kroppen att kännas. Se alltså till att hela tiden hålla händerna varma och torra.
Ibland kan man glömma hur lite fett och vävnad vi har mellan hjärnan och den kalla luften, och när huvudet är oskyddat kan vi bara där förlora mer värme än hela vår kropp kan producera. Därför är det viktigt att ha mössa på sig när det är kallt.

Det tunna luftlager som omger din kropp kallas ditt mikroklimat och är det som ger dig komfort. Det idealiska mikroklimatet är ungefär 32 °C och mindre än 30 % luftfuktighet – då känner vi människor oss mest bekväma. Men det som är bra för dina händer är inte alltid bra för dina axlar. Eller för den delen dina ben. När det är kallt kan armarna och benen vara upp till 7 °C kallare än resten av kroppen utan att det känns obehagligt.

Klimatkontroll

Fukthantering

Vi kan inte kontrollera vädret men vi kan kontrollera mikroklimatet runt kroppen. Genom att välja rätt kläder kontrollerar vi värmeöverföringen och fukten och skyddar oss mot väder och vind. På så sätt håller oss kläderna bekväma.

Värmebalans

För att vi ska känna oss bekväma måste den värme som kroppen producerar vara i balans med den värme kroppen förlorar. Om vi blir för varma svettas vi. Om vi blir för kalla börjar vi skaka för att motverka för låg temperatur. Det bästa sättet att hålla sig bekväm är att använda kläder med fullständig vindtäthet och maximal andningsförmåga. Då kommer inte vinden åt att kyla ned oss, och svetten tränger enkelt ut istället för att klibba fast på huden och göra oss blöta. Vid intensivare aktiviteter och värme kan vi enkelt släppa ut överskottsvärme om vi använder kläder med ventilationsdragkedjor.

Väderskydd

Kläderna måste skydda oss mot väder och vind. Om de inte gör det känner vi oss inte bekväma. Vind, kyla, snö, regn – oavsett vilka väderkrafter vi utsätts för måste friluftsutrustningen skapa en skyddsbarriär mellan dem och oss. Det bästa skyddet är ett klädsystem bestående av funktionslager som samarbetar för att skapa en optimal kombination av vindtäthet, andningsförmåga och vattenskydd så att vi håller oss torra och varma.

Klädsystem

Med mycket muskelmassa och ständiga rörelser kan mycket värme skapas. Precis som resten av kroppen måste benen hållas varma och torra om vi ska kunna prestera på topp. Men eftersom vi inte alltid kan klä benen enligt lagersystemet behöver vi byxor med effektivt ytterlager, isolering och väderskydd – allt i ett och samma material. Och lika viktigt är att benen får full rörelsefrihet.
Handskarna har en komplicerad uppgift – de måste vara helt vindtäta, vattentäta och ha maximal andningsförmåga för att hålla händerna varma och torra. Dessutom måste de vara gjorda av tåligt material för att klara slitage och ha extra skyddslager för handflatan och fingrarna för att tåla slitage och ge ett bra grepp. Samtidigt är det lika viktigt att fingrarna kan användas.
En bra mössa håller huvudet varmt och torrt. Hur? Genom att stänga ute kylan, stå emot väder och vind samt låta svetten tränga ut.

Om vi vill kunna klara de mest extrema väderförhållandena och intensiva aktiviteterna måste vi ha rätt utrustning. Vid en löptur på 15 kilometer i stekande sol eller skidåkning i kalla vindar måste vi välja rätt klädsystem.