Vanligt förekommande frågor?

Nyfiken på hur GORE-TEX®-material och kläder är uppbyggda? Undrar du över hur effektiva och hållbara de är, eller hur man sköter dem på bästa sätt? Här hittar du information om detta och mer därtill. Om inte, kontakta oss så hjälper vi till!

Allmänt

 • Vad är GORE-TEX®-material?

  GORE-TEX®-materialet, som först introducerades 1978, tillverkas när vi laminerar vårt patenterade GORE-TEX®-membran på högpresterande textilier, som sedan används av auktoriserade plaggtillverkare för ytterplagg, tillbehör och skor.

 • Vem får tillverka GORE-TEX®-plagg?

  Endast ett begränsat antal utvalda klädtillverkare har rätt att använda vårt material i enlighet med våra stränga kvalitetsstandarder. Vi testar varje produktkonstruktion innan den godkänns för produktion och säljer GORE-TEX®-materialet endast för produktion av godkända konstruktioner. Dessutom garanterar vi funktionen på alla färdigtillverkade GORE-TEX®-plagg, -skor och -kängor samt -accessoarer – inte bara det material som den färdiga produkten är tillverkad av.

  Så om din produkt har GORE-TEX® på etiketten vet du att den omfattas av löftet Guaranteed To Keep You Dry®, oavsett vem som har tillverkat den och var du har köpt den.

 • Var kan jag köpa GORE-TEX®-material?

  GORE-TEX®-material finns endast hos våra licensierade tillverkare som tillverkar plagg och skor enligt krävande standarder.

 • Var kan jag få tag på en GORE-TEX® produktkatalog?

  På Gore tillverkar vi GORE-TEX®- och WINDSTOPPER®-material - inte slutplaggen du ser i affärerna. Du har flera möjligheter för att se vilka produkter som är tillverkade med Gore-material: kontakta oss för att få reda på vilka av dina favoritmärken som är tillverkade med våra material; kontakta dina favoritåterförsäljare för att beställa deras kataloger; eller använd funktion Hitta butik för att hitta de butiker nära dig som säljer GORE™-produkter.

 • Hur kan jag vara säker på att jag köper en äkta GORE-TEX®-produkt?

  Oberoende av vilken tillverkare som tillverkar produkten, sys en av våra etiketter, GORE-TEX® eller WINDSTOPPER®, fast i en inner- eller yttersöm. Det går inte att missa den. På nyare produkter kan etiketten även broderas på ärmen eller bröstet, eller så finns den som en liten metalletikett på utsidan. Kom ihåg: Om det inte står GORE-TEX®, är det inte det.

Produktfrågor

 • Hur länge beräknas ett GORE-TEX®-plagg hålla?

  Det beror i första hand på dig. GORE-TEX®-membranet försämras inte med tiden, och våra plagg är garanterat vattentäta och andande under lång tid. Använd sunt förnuft och bär plaggen för deras avsedda ändamål; dvs, bär inte en lätt cykeljacka under en campingresa i vildmarken. En skidinstruktör som bär sina plagg varje dag måste naturligtvis köpa nya plagg oftare än en skidåkare som använder sina ett par gånger om året. Du kan förvänta dig att plaggen håller länge om du underhåller dem ordentligt.

 • Kommer ett GORE-TEX®-plagg hålla mig varm?

  Ja. GORE-TEX®-materialet är vindtätt, det blockerar kall luft och vind som kan påverka kroppsvärmen och orsaka vindkyla. GORE-TEX®-materialet har dock inte själv några särskilda isoleringskvaliteter, så i mycket kallt väder håller du värmen och bekvämligheten med hjälp av extra lager under ytterkläderna.

 • Erbjuder alla GORE-TEX®-material samma kvalitet?

  ALLA våra GORE-TEX®-material är lika vattentäta, vindtäta och andande. Det finns dock många olika yttermaterial och materialkonstruktioner tillgängliga så att du kan välja det som är viktigast för dig: vikt, struktur, slitskydd och så vidare.

 • Varför behöver GORE-TEX®-plaggen sömtejp?

  De hål som blir av nålsöm kan verka små, men de kan orsaka läckor. Därför kan inte ens de allra bästa vattentäta, andningsbara och vindtäta tygerna hålla dig torr och bekväm om inte sömmarna är fullständigt slutna.

  För att ge ett fullständigt skydd mot vädret används mikrotejpteknologin GORE-SEAM® i GORE-TEX®-plagg. Sömtejpen används för att helt försluta minsta lilla hål som skapats med symaskinsnålarna när GORE-TEX®-materialet blir till kläder. Ingen annan materialtillverkare går så långt för att garantera totalt väderskydd.

  Förutom att vi tillverkar vår egen GORE-SEAM®-tejp är Gore de enda som hela tiden testar de färdiga plaggen för att säkerställa att de uppfyller våra minutiösa kvalitets- och funktionsstandarder.

 • Vad betyder löftet från GORE-TEX® GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™?

  Helt enkelt att: Inget vatten från utsidan tränger igenom materialet till insidan. Vare sig det kommer från störtskurar, en våt bänk som du råkar sätta dig på eller vått gräs som du står på knä i kan det inte tränga igenom GORE-TEX®-materialet. Ändå behåller materialet sin andningsförmåga och låter svett försvinna för att hålla dig torr. Med normalt slitage, som avgörs av vårt team, kan du förvänta dig att vattentätheten, vindtätheten och andningsförmågan behålls under hela livslängden förutsatt att din GORE-TEX®-produkt har skötts på rätt sätt och använts som det är avsett.

 • How durable is GORE-TEX® fabric?

  GORE-TEX® fabric will last for many years. It's incredibly durable, and unlike other "waterproof/breathable" fabrics that can lose waterproofness after repeated laundering, flexing, abrasion, or exposure to body oils or insect spray, the waterproofness and breathability of GORE-TEX® fabric is guaranteed under any conditions you may encounter.

 • Hur fungerar GORE-TEX®-membranet?

  GORE-TEX®-membranet har 9 miljarder porer per kvadrattum, där varje por är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe. Dessa små hål är för små för att vatten och vind ska tränga igenom från utsidan, vilket gör att vi kan garantera att du förblir torr och varm i ett plagg som tillverkats med GORE-TEX®-material. Porerna är dock tillräckligt stora för att ånga ska kunna tränga igenom så att kroppens svett kan ledas bort, vilket gör att du inte känner dig fuktig och obekväm. Det är det som 'vattentät/andande' handlar om.

GUARANTEED TO KEEP YOU DRY® Löftet

 • Vad innebär löftet GORE-TEX® GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™?

  Det är enkelt: Om du inte är helt nöjd med vattentätheten, vindtätheten eller andningsförmågan hos din GORE-TEX®-produkt lagar vi produkten, byter ut den eller ger dig pengarna tillbaka. Det spelar ingen roll vilken av våra betrodda kunder som tillverkar produkten. Så länge den är försedd med en GORE-TEX®-etikett betyder det att vi har bekräftat att dess vattentäthet, vindtäthet och andningsförmåga uppfyller behoven för avsedd användning. Rättvisa är en av våra huvudprinciper hos GORE. Vårt löfte är att tillhandahålla vettiga lösningar med fokus på produktens egenskaper och att bygga varaktiga relationer med våra kunder.

 • Vad betyder löftet från GORE-TEX® GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™?

  Helt enkelt att: Inget vatten från utsidan tränger igenom materialet till insidan. Vare sig det kommer från störtskurar, en våt bänk som du råkar sätta dig på eller vått gräs som du står på knä i kan det inte tränga igenom GORE-TEX®-materialet. Ändå behåller materialet sin andningsförmåga och låter svett försvinna för att hålla dig torr. Med normalt slitage, som avgörs av vårt team, kan du förvänta dig att vattentätheten, vindtätheten och andningsförmågan behålls under hela livslängden förutsatt att din GORE-TEX®-produkt har skötts på rätt sätt och använts som det är avsett.

   
 • Är garantin livslång?

  Nej: Den avser vattentätheten, vindtätheten och andningsförmågan under produktens livslängd.

   
 • Vad betyder produktens livslängd?

  Membranet försämras inte med tiden. Det kan dock skadas under din produkts avsedda livslängd, eller om den används för aktiviteter utanför det avsedda användningsområdet. Vissa av våra produkter passar till ett antal användningsområden, medan andra är designade för specifika ändamål. Det beror på dig vad du gör och hur du väljer: Bristfällig skötsel är ofta orsaken till att ett plagg inte håller så länge som det borde. Det är viktigt att regelbundet rengöra plagget och alltid följa skötselråden. Om plagget, skorna eller handskarna har slitna sulor, revor, hål eller nötta delar kan det vara dags att köpa ett nytt. Använd ditt sunda förnuft. Om ser slitet ut så är det säkert det. Om du är tveksam kan du kontakta oss via telefon eller e-post så kan vi göra en bedömning.

 • Täcker löftet från GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™ skador?

  Nej: Det är slutanvändarens ansvar att låta laga skador som rispor, revor, orimligt slitage och hål. För trasiga knappar, blixtlås, hyskor-och-hakar och andra defekter som kan ha uppstått i tillverkningen bör du kontakta butiken där du köpte plagget eller till tillverkaren av plagget. Om en skada skulle uppstå ska du vända dig till en av våra godkända reparatörer eller kontakta oss så att någon av våra hjälpsamma servicerådgivare kan bistå dig. GORE-TEX®-produkter innebär en investering i vattentät, vindtät och andningsbar komfort. Det är viktigt att du sköter om din investering.

 • Täcker löftet från GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™ DWR?

  Nej: En del av skötseln av din produkt består av att underhålla DWR. GORE-TEX®-skalmaterial är behandlade med ett tunt lager av impregnering (DWR), en långvarigt vattenavvisande polymer som påförs yttermaterialet. DWR-behandlingen omsluter fibrerna och sänker materialets ytspänning, vilket gör att vattnet pärlar sig och rinner av det yttersta tyglagret istället för att absorberas. DWR håller dock inte för alltid. Vanlig användning och slitage, smuts, tvättmedel, insektsmedel med mera kan förkorta impregneringens livslängd. Som tur är, är det väldigt lätt att återställa GORE-TEX®-skalets vattenavstötande egenskaper.

 • Hur bedöms värdet av ett plagg enligt löftet GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™?

  Genom din ursprungliga investering: Gore tror på konceptet rättvisa i alla våra interna och externa förbindelser. Det är en av våra grundläggande principer. Beslutet att laga, ersätta eller återbetala fattas av Gore, men vi kommer att lösa in ett belopp som motsvarar det pris som du betalade för produkten enligt originalkvittot. Om produkten var begagnad när den köptes täcks den eventuellt inte av garantin. Produkter som används till grupphyra täcks inte av garantin. Skador på personliga elektroniska enheter eller andra personliga föremål orsakat av vatten som tränger in i fickor/blixtlås täcks inte av löftet GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™.

   
 • Hur fungerar metoden för utbyte?

  I vissa fall är din butik den snabbaste och enklaste källan för utbyte. Och skulle inte det fungera kan vi hjälpa till. Så snart det har fastställts att ett utbyte är det bästa alternativet för dig påbörjas en dialog mellan dig och din GORE-TEX® servicerådgivare för att komma fram till de bästa ersättningsprodukterna. Vi tar in den information vi behöver för att hjälpa dig göra rätt val och ser till att ersättningsplagget är lämpligt. Vi försöker ersätta den returnerade produkten med en produkt för samma eller liknande ändamål. Om du så önskar kan servicerådgivaren söka fram ersättningsalternativ åt dig baserat på vad du har berättat för oss, det rekommenderade priset och användningsområdet. Alternativt kan du återkomma till oss med ett urval som du själv har identifierat, baserat på samma kriterier.

   
 • Blir returnerade produkter testade eller värderade?

  Ja: Alla GORE-TEX®-produkter måste uppfylla vår höga kvalitetsstandard innan de säljs. Om en produkt kommer tillbaka till oss identifierar vi, med hjälp av ett antal tester, om bristen ligger i vattentätheten, vindtätheten eller andningsförmågan. Vi övervakar löpande produkternas prestanda för att driva innovation och utveckling framåt. Vi förbinder oss till att våra kunder ska få ut så mycket som möjligt av deras GORE-TEX®-produkter.

Skor & Kängor

 • Behöver läderstövlar GORE-TEX®-foder?

  Ja. Det finns inget läder som är naturligt vattentätt, och de flesta "vattentäta" skor kräver att de smörjs in med särskilda vaxer för att behålla vattentätheten. Det är inte bara opraktiskt, utan det äventyrar även skornas andningsförmåga. Det garanetar inte heller att fötterna hålls torra. Det råder aldrig några tvivel om vattentätheten och andningsförmågan hos GORE-TEX® skor.

 • Är GORE-TEX®-skor andande?

  Ja, absolut - och det är en viktig detalj. Fötterna hålls torrare från insidan och ut, eftersom svetten dunstar ut ur skorna och inte stannar kvar och gör att fötterna känns fuktiga och obehagliga. I kallt väder är andningsförmågan särskilt viktig för att hålla fötterna torra och varma.

 • Är GORE-TEX®-skor andande?

  Ja, absolut - och det är en viktig detalj. Fötterna hålls torrare från insidan och ut, eftersom svetten dunstar ut ur skorna och inte stannar kvar och gör att fötterna känns fuktiga och obehagliga. I kallt väder är andningsförmågan särskilt viktig för att hålla fötterna torra och varma.

Produktvård

 • Hur tvättar jag mitt GORE-TEX®-plagg på bästa sätt?

  Läs tillverkarens tvättråd noga innan du tvättar plagget. Tvätta ditt GORE-TEX®-plagg i tvättmaskinen i 40 °C. Använd en liten mängd flytande tvättmedel för bästa resultat. Använd inte pulvertvättmedel, mjukmedel eller klorblekmedel. Se vår funktion Skötselcenter för mer information.

 • Hur ofta ska jag tvätta mitt GORE-TEX®-plagg?

  Tvätta plagget så ofta som det behövs för att få bort orenheter som smuts, röklukt och matos. Genom att tvätta och torka plagget regelbundet återställer du den vattenavvisande impregneringen (DWR) som krävs för att ett GORE-TEX®-plagg ska fungera optimalt. Se vår funktion Skötselcenter för mer information.

 • Vilket tvättprogram ska jag använda för att tvätta mitt GORE-TEX®-plagg?

  Du kan använda ett skonsamt tvättprogram utan intensiv centrifugering. Minskad centrifugering minskar risken för att plagget blir skrynkligt eller skadas, vilket kan hända om plagget dras eller vrids.

 • Kan jag använda antingen pulvertvättmedel eller flytande tvättmedel?

  Vi rekommenderar att du använder flytande tvättmedel hellre än pulvertvättmedel för bästa resultat.

 • Hur mycket tvättmedel rekommenderar ni?

  De flesta flytande tvättmedel för hemmabruk rekommenderar cirka 30 ml per tvätt.

 • Ska jag tvätta mitt GORE-TEX®-plagg separat?

  Du behöver inte tvätta ditt GORE-TEX®-plagg separat. Du kan tvätta det tillsammans med liknande plagg som inte är hårt smutsade. Vi rekommenderar ett extra sköljprogram för att allt tvättmedel och all smuts ska sköljas bort från plagget helt och hållet.

 • Kan jag använda fläckborttagningsmedel på mitt GORE-TEX®-plagg?

  Vi rekommenderar inte fläckborttagningsmedel. Istället rekommenderar vi att du använder flytande tvättmedel i tvättmaskinens förtvättsprogram för att få bort fläckar och hård smuts. Om tvättmaskinen inte har något förtvättsprogram kan du istället lägga plagget i blöt i varmt vatten med flytande tvättmedel.

 • Kan jag använda blekmedel?

  Du bör inte använda blekmedel på något GORE-TEX®-plagg. Det kan inverka på plaggets färg och funktion.

 • Hur torkar jag mitt GORE-TEX®-plagg på bästa sätt?

  Vi rekommenderar att du låter plagget dropptorka, eftersom detta kräver mindre energi och därmed minskar din miljöpåverkan. När plagget är torrt krävs endast 20 minuters torktumling för att återaktivera GORE-TEX®-plaggets impregnering (DWR).

 • Vad är impregnering (DWR)?

  GORE-TEX®-plaggen är behandlade med en ultratunn beläggning som kallas impregnering eller DWR (durable water repellent). Behandlingen gör att vatten samlas som små pärlor på plaggets ytterlager och därefter rullar av, istället för att absorberas. Frekvent användning och slitage samt exponering för smuts, tvättmedel, rök, matos med mera försvagar den skyddande impregneringen. När vatten inte längre samlas som pärlor på GORE-TEX®-plaggets ytterlager kan du återställa impregneringen med impregneringsmedel för tvättmaskin eller impregneringsspray i pumpflaska som finns att köpa i butiker som säljer friluftsprodukter. Med hjälp av dessa specialprodukter kan du bibehålla och återställa impregneringen på plaggets ytterlager så att det förblir vatten- och smutsavvisande.

 • Kan jag använda en impregneringsspray med aerosol för att återställa impregneringen?

  Vi rekommenderar pumpspray i stället för aerosolspray för att minska miljöpåverkan, men tekniskt sett går det även att använda en aerosolspray.

 • Kan man kemtvätta GORE-TEX®-plagg?

  GORE-TEX®-plagg tar ingen skada av kemtvätt. Följ dock alltid tillverkarens skötselinstruktioner för just ditt plagg för att vara säker på att tillverkaren rekommenderar kemtvätt. Om du bestämmer dig för att lämna ditt plagg till professionell kemtvätt, be att de använder destillerad kolvätelösning för sköljning samt impregneringsspray eller impregneringsmedel för tvättmaskin.

 • Kan jag tvätta mitt GORE-TEX®-plagg med kemtvättmedel för hemmabruk?

  Om kemtvätt är nödvändigt rekommenderar vi en professionell kemtvätt som använder destillerad kolvätelösning för sköljning. Vi rekommenderar inte kemtvättmedel för hemmabruk.

 • Vilken inställning ska jag använda för att stryka mitt GORE-TEX®-plagg

  Börja med att titta efter vad tillverkarens skötselråd säger om strykning. Vi rekommenderar låg temperatur och ingen ånga. Lägg ett tygstycke över GORE-TEX®-plagget så att strykjärnet inte kommer i direkt kontakt med plagget.

 • Kan jag ändra mitt GORE-TEX®-plagg eller brodera en logotyp på det?

  Alla eventuella ändringar som görs på ett GORE-TEX®-plagg efter köpet, däribland reparationer, logotypbroderier eller ändringar av passformen, ska utföras av ett GORE-TEX® service center som är godkänd av Gore. I annat fall kan plaggets vattentäta skydd skadas, vanligen genom små hål efter nålen som inte har förslutits. Om du behöver göra några ändringar av ditt plagg ber vi dig att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta en godkänd reparatör.

 • Mitt GORE-TEX®-plagg har gått sönder. Vad ska jag göra?

  Du kan tillfälligt laga mindre hål och revor med ett reparationsset för GORE-TEX®-tyg som finns att köpa på specialiserade friluftsbutiker. Med hjälp av de självhäftande speciallapparna kan du utföra snabba reparationer för att hålla plagget vattentätt tills du kan ta dig till en godkänd reparatör. Besök www.gore-tex.se för mer information om ditt lokala service center.

Miljö

 • Kan jag använda mina GORE-TEX®-kläder utan att oroa mig för att det ska vara skadligt?

  Absolut. Gore-material är säkra att ha på sig. De uppfyller aktuella produktsäkerhetskrav såsom Oeko-Tex® Standard 100. Det är en internationell standard för säkra textilprodukter som har ett gott anseende tack vare vetenskapligt baserade metoder för att bedöma textilprodukternas säkerhet. Genom att vi har infört bluesign®-standarden på alla materialtillverkningsanläggningar för Gore kan vi garantera att våra produkter med ePTFE-membran är miljövänliga och helt ofarliga för människor.

  Våra tyger består av ePTFE-membranet som fästs på högpresterande material från våra leverantörer. GORE®-materialen certifieras som “bluesign®-godkända tyger” när vi använder tyger som uppfyller den standarden. I nuläget finns det bara ett fåtal tyger som helt uppfyller både de stränga villkoren för bluesign®-standarden och Gores omfattande kvalitetskrav. Gore arbetar med sina leverantörer för att få tillgång till fler tyger som uppfyller bluesign®-standarden.

  Läs mer om Oeko-Tex® Standard 100 och bluesign®.

 • Är GORE-TEX®-produkterna miljövänliga?

  Ja, våra produkter är miljövänliga och ofarliga att bära. Deras funktionalitet är varaktig vilket gör att produkterna håller längre och därmed utgör ett miljömässigt bra val när det gäller både kläder, skor och accessoarer.

  Eftersom vi väljer avancerade material som expanderande polytetrafluoreten (ePTFE) och den allra senaste tillverkningstekniken, kan vi leverera de bästa produkterna på området och erbjuda en funktionalitet som är varaktig. En slitstark produkt har längre livstid, vilket innebär avsevärda besparingar i råmaterial och energi som annars skulle krävas för att tillverka flera mindre långlivade produkter.

  De positiva miljöeffekterna som följer av produkternas långa livstid är liknande för övriga GORE®-produkter, t.ex. WINDSTOPPER®-material.

 • Är tillverkningen av GORE-TEX®-produkter skadlig för miljön?

  Inga tillverkningsprocesser är helt fria från utsläpp och miljöpåverkan, men Gore Fabrics satsar stort på att minimera tillverkningens miljöpåverkan.

  Vi lever upp till kraven i många miljöstandarder i alla våra fabriker världen över och har instrument för att säkerställa att vi hela tiden följer lokala bestämmelser (t.ex. instrument för att minska luftföroreningar, användning av lim utan lösningsmedel, återvinning av avfall från tillverkningen, behandling av utsläppsvatten). Hur vår tillverkning påverkar miljön mäts och kontrolleras regelbundet enligt ett miljöstyrningssystem som följer standarden ISO 14001. Detta miljöstyrningssystem implementerades 2010 i alla våra anläggningar för tillverkning av tyger.

  Alla våra tygtillverkande anläggningar har klarat en genomgång enligt bluesign®-standarden och är bluesign®-certifierade, vilket innebär att våra tillverkningsprocesser är noga övervakade och utrustade med bästa möjliga miljökontroller. bluesign® Technologies AG har utvecklat en oberoende och mycket omfattande standard för säkerhet och miljöansvar vid tillverkning av textilprodukter.

 • Vilken är den största miljöpåverkan från GORE-TEX®-kläder?

  GORE-TEX® och andra GORE®-material är ett miljömässigt sunt val eftersom tillverkningen sker med ansvar för miljön och materialens hållbarhet gör att plagg och skor håller längre, vilket minskar användning av naturresurser och avfallsmängder.

  Vissa tillverkare av funktionsmaterial fokuserar bara på en del av historien när det gäller deras produkters miljöpåverkan, medan vi på Gore använder oss av livscykelanalyser där hänsyn tas till alla aspekter under våra produkters hela livstid. Det börjar med utvinning av råmaterial och innefattar sedan allt från tillverkning till transport. Vi tar till och med hänsyn till påverkan från tvätt och torkning under den tid som plagget används.

  Om man jämför de olika faserna i en GORE-TEX®-jackas liv så står materialtillverkningen för den största miljöpåverkan. Tvätt och torkning under produktens livstid samt avfallshantering utgör en mindre del av den totala miljöpåverkan.

 • Kan jag ta hand om mina GORE-TEX®-produkter på ett miljövänligt sätt?

  Ja. Om du sköter och tvättar ditt plagg medverkar det till att det håller längre. Att investera i ett hållbart plagg och sköta om det ordentligt minskar inte bara det ekologiska fotavtrycket utan också dina faktiska kostnader.

  GORE-TEX®-material har en hållbar impregnering (DWR) mot smuts och vatten som enkelt och upprepade gånger kan återställas genom torktumling och/eller strykning. Konsumenterna kan alltså själva bidra till att plagget håller längre och på så sätt spara in på både kostnader för och användning av impregneringsmedel. Om man efter flera års användning märker att det inte räcker med att tvätta och torka, kan ditt GORE-TEX®-plagg behöva en ny omgång impregnering (DWR). Detta kan göras antingen av en fackman eller med hjälp av impregneringsmedel i sprejform (enligt tillverkarens anvisningar). På så sätt minskar också utsläppen av impregneringsmedel i miljön.

  Om en reva eller ett hål skulle uppstå i tyget kan plagget lagas av fackman på något av våra auktoriserade servicecenter.

  Läs mer om skötsel och underhåll av GORE®-material under Skötsel.

 • Går det att återvinna GORE-TEX®-plagg?

  Gore har utvecklat en teknik som gör textillaminat extra lämpade för återvinning. 1993 var Gore tillsammans med ett antal engagerade kunder först i klädbranschen med att erbjuda kunderna återvinning av förbrukade ytterplagg. Återvinningsprogrammet för GORE-TEX® plagg, GORE™ BALANCE PROJECT™, belönades 1995 med priset European Outdoor Award for Innovation. Men eftersom vi snabbt märkte att kunderna inte var pigga på att återlämna kläder till oss för återvinning, även efter flera års användning, avvecklades programmet. Sedan dess har vi kommit fram till att om vi tar hänsyn till hela livslängden för våra kläder och skor och ser till att förbättra den, har det en mycket positivare effekt på den sammantagna miljöpåverkan än återvinning av slutprodukten.

 • Hur ska jag göra mig av med min GORE-TEX®-produkt på ett miljövänligt sätt?

  Kläder och skor i GORE®-material kan slängas precis på samma sätt som andra plagg utan skadlig inverkan.

  I motsats till många andra plaster är polytetrafluoreten (PTFE) – råmaterialet i vårt membran – processat utan tillsats av mjukgörings- eller stabiliseringsmedel. Det innehåller inga rester av tungmetaller, tennorganiska föreningar eller ftalater. På en vanlig avfallstipp kommer PTFE inte att brytas ned, det kommer alltså inte att bidra till bildandet av växthusgaser (dvs. metan) eller släppa ut ämnen i vatten eller luft. I en sopförbränningsanläggning omvandlas PTFE på ett säkert sätt till koldioxid och fluorit. Potentiellt skadliga gaser fångas upp av sedan flera decennier existerande reningsanläggningar för utsläpp.

  Att på alla sätt se till att en produkt håller så länge som möjligt har alltid varit bättre ur miljösynpunkt än att kasta produkten. Produkter man inte längre själv vill använda kan också lämnas till välgörenhetsorganisationer som ser till att de åter kommer till nytta.