Tvättråd

GORE-TEX-produkter är inte bara tåliga, de är även lätta att sköta. Regelbunden skötsel garanterar högsta kvalitet och gör att plaggen håller längre. Följ tillverkarens skötselråd som finns på etiketten inne i plagget.

Kontakta Gores kundtjänst på telefon 0200-21 38 00 om du har några frågor.

Klicka nedan för specifika skötselråd:

Ytterplagg
Skor
Handskar
Skötsel av GORE-TEX ytterplagg (tvätt, tork och återaktivering av impregnering)

Stäng alla dragkedjor, framtill, på fickor och vid armhålor, och sätt fast flikar och remmar innan du tvättar ditt plagg. Följ tillverkarens skötselråd för att garantera högsta kvalitet.

Tvättning
Tvätta i maskin i 40 ºC med lite flytande tvättmedel. Skölj två gånger och centrifugera så lite som möjligt för att undvika att plagget blir skrynkligt. Använd inte pulvertvättmedel eller produkter som innehåller mjukmedel, sköljmedel, fläckborttagningsmedel eller blekmedel eftersom de påverkar plaggets funktion. Tvätta inte med hårt smutsad tvätt.
Blekmedel
Använd inte blekmedel.
Torkning
Hängtorka plagget eller torktumla på låga varvtal. När ytterplagget är torrt, torktumla det i 20 minuter för att återaktivera yttertygets impregnering (DWR).
Strykning
Om du inte har möjlighet att torktumla kan du stryka det torra plagget försiktigt (låg värme, ingen ånga) genom att lägga en handduk eller tygstycke mellan plagget och strykjärnet. Då återaktiveras yttertygets impregnering (DWR).
Kemtvätt
Gore rekommenderar inte kemtvätt. Om professionell kemtvätt ändå är nödvändig, be då att de använder destillerad kolvätelösning vid sköljning och därefter sprayar impregneringsmedel på yttertyget innan plagget torkas. Följ tillverkarens instruktioner.
Impregnering
När fabriksbehandlingen inte kan återaktiveras längre, impregnera yttertyget på nytt med impregneringsmedel som sprayas på eller tillsätts under tvätt.

Särskilda skötselråd

  • Ytterplagg i GORE-TEX Scent Control ska tvättas med oparfymerat tvättmedel efter 40 timmars användning.
  • Vadarbyxor med neoprenskor ska handtvättas i kallt vatten och dropptorka. Använd inte sköljmedel.
Skötsel av GORE-TEX Skor & Kängor (tvätt och tork)
Tvättning
Rengör utsidan med en duk eller en borste och ljummet vatten. Tillverkaren kan rekommendera läderbehandling eller -skydd. Skaka ut sand, grus och smuts från skons insida. Ta om möjligt ut och skaka av sulan.
Strykning
Inte aktuellt.
Kemtvätt
Inte aktuellt.
Blekmedel
Använd inte blekmedel.
Torkning
Torka naturligt vid normal temperatur. Undvik direkt värme. Skotork fungerar bra.
Impregnering
Vi rekommenderar inte att du använder vattentätt vax eller fett eftersom det kan påverka skons andningsförmåga. Använd endast behandlingar, poleringsmedel, sköljmedel och glansmedel som rekommenderas av tillverkaren.
Fläckborttagning
Följ tillverkarens instruktioner.

Särskilda skötselråd för GORE-TEX Skor och Kängor med luktkontroll

  • GORE-TEX-membranets funktion påverkas inte av behandling för eliminering eller döljande av lukt. Skötsel av GORE-TEX Skor & Kängor (tvätt och tork)
Skötsel av GORE-TEX-handskar (tvätt, tork och återaktivering av impregnering)

Följ handsktillverkarens skötselråd för att garantera bästa funktion.

Tvättning
Handtvätta handskarna i ljummet vatten med en liten mängd tvättmedel. Använd inte mjukmedel.
Kemtvätt
Inte aktuellt.
Strykning
Får inte strykas.
Blekmedel
Använd inte blekmedel med klor. Det kan skada handsken.
Torkning
Kläm försiktigt på handsken från fingertopparna till handleden efter tvätt för att pressa ut överblivet vatten. När du torkar handskarna bör de hängas så att handledsöppningarna pekar nedåt. Lägg dem inte i direkt solljus eller på ett värmeelement för att torka. Läderhandskar torkas i rumstemperatur. Skalhandskar kan torktumlas på låg värme.
Impregnering
Återställ handskarnas vattenavvisande förmåga med jämna mellanrum för att upprätthålla pärlbildningseffekten. Använd ett vattenbaserat impregneringsmedel.
Fläckborttagning
Använd fläckborttagningsmedel enligt tillverkarens anvisningar. Skölj väl.

Skötselråd

  • Ta på handsken när den är halvtorr och forma handen till en knytnäve för att handsken ska återfå sin ursprungliga form.
  • Placera inte fuktiga handskar på andra kläder. Färgat skinn kan ge fläckar i vått tillstånd.
  • Se till att handskarna inte skadas av spännen, skidspetsar eller andra vassa föremål.
  • Skötsel av GORE-TEX-handskar (tvätt, tork och återaktivering av impregnering)