Så här återställs vattenavstötningsförmågan

Fuktigt väder kan förstöra en hel dag. ”Wet out” kallar vi det när yttermaterialet på ditt plagg blir blött in till GORE-TEX-membranet, vilket gör att du kan känna dig fuktig och klibbig – som om plagget läcker fast det inte gör det.

DWR

Vad är impregnering (DWR)?

För att du ska slippa fukten är alla GORE-TEX-skalmaterial behandlade med ett tunnt lager av DWR, ett långvarigt vattenavvisande polymer som påförs yttermaterialet. DWR-behandlingen omsluter fibrerna och sänker materialets ytspänning, vilket gör att vattnet pärlar sig och rinner av det yttersta tyglagret istället för att absorberas.

DWR håller dock inte för alltid. Vanlig användning och slitage, smuts, tvättmedel, insektsmedel med mera kan förkorta impregneringens livslängd. Som tur är, är det väldigt lätt att återställa GORE-TEX-skalets vattenavstötande egenskaper.

Hur man återställer den vattenavstötande förmågan.

GORE-TEX ytterplagg:

  • Följ tvättinstruktionerna när du maskintvättar ditt plagg. Hängtorka plagget eller torktumla på låga varvtal.
  • När ytterplagget är torrt, torktumla det i 20 minuter för att återaktivera yttertygets impregnering (DWR).
  • Om du inte har möjlighet att torktumla kan du stryka det torra plagget försiktigt (låg värme, ingen ånga) genom att lägga en handduk eller tygstycke mellan plagget och strykjärnet. Då återaktiveras yttertygets impregnering (DWR).
  • När fabriksbehandlingen inte kan återaktiveras längre, impregnera yttertyget på nytt med impregneringsmedel som sprayas på eller tillsätts under tvätt.

GORE-TEX skor

  • Vi rekommenderar inte att du använder vattenavvisande vax eller fett eftersom det kan påverka skons andningsförmåga.
  • Använd endast behandlingar, poleringsmedel, sköljmedel och glansmedel som rekommenderas av tillverkaren.
  • Kontrollera alltid tillverkarens skötselråd.