Vår historia

Att ge komfort och skydd åt utomhusentusiaster när de utför sina aktiviteter har sedan starten varit huvudmålet med GORE-TEX-märket.

Sedan 1976 har Gores produkter varit med om otaliga äventyr runt om i världen – och till och med på månen. Med mycket energi, passion och resurser fortsätter vi att förnya oss med de nya teknologierna och lösningarna som efterfrågas av dagens utomhusentusiaster.

1959

Wilbert L. (”Bill”) och Genevieve (”Vieve”) Gore lanserar W. L. Gore & Associates hemma i sin källare i Newark, Delaware. Bill lämnar sitt jobb på DuPont för att ägna sig åt sin tro på den outnyttjade potentialen hos polymeren polytetrafluoretylen, eller PTFE.

1969

ePTFE (eller expanderad polytetrafluoretylen) skapas av sonen Bob Gore när han hastigt expanderar PTFE under särskilda förhållanden. Resultatet är ett oerhört starkt och mikroporöst material med fantastiska egenskaper, bland annat låg vattenabsorption och goda väderegenskaper.

1970

Gore ansöker om vad som ska komma att bli det första av många patent för GORE-TEX-produkter tillverkade under Gores namn – expanderad polytetrafluoretylen, eller ePTFE.

1976

Gore får sin första kommersiella order på GORE-TEX-material – det första vattentäta och vindtäta materialet med andningsförmåga.

1979

GORE-SEAM® Sealing Machines och GORE-SEAM®-tejp lanseras.

1980

2-lagerstyget GORE-TEX och GORE-TEX för handskar lanseras på marknaden.

1981

NASA:s första rymdexpedition med rymdfärjan Columbia har med sig astronauter som bär rymddräkter tillverkade i GORE-TEX-material.

1982

GORE-TEX Z-Liner lanseras på marknaden.
Skor och kängor tillverkade i GORE-TEX-material lanseras och beviljas patent.

1989

1990

En internationell expeditionsgrupp i Antarktis bär GORE-TEX-ytterplagg när de tar sig över kontinenten. En av utforskarna säger att materialet räddade hans liv.

1998

GORE-TEX PACLITE®-materialet lanseras på marknaden.

2003

GORE-TEX XCR®-handskar lanseras på marknaden.

2009

Kamouflagesystemet GORE™ OPTIFADE™ lanseras.

2010

GORE-TEX Active products och GORE-TEX SURROUND™ Skor och kängor lanseras.

Idag

GORE-TEX-material väljs av hundratals av världens ledande märken för utomhusplagg tack vare dess utmärkta teknologi för vattentäthet, vindtäthet och andningsförmåga. Det stora produktutbudet på marknaden utökas varje år med nya produkter. Och resan fortsätter.