Livscykelanalyser Att minska miljöpåverkan från ”vaggan till graven”

Gore Fabrics strävar efter att hela tiden minska sina produkters miljöpåverkan. För att göra det har vi i mer än 20 år använt oss av livscykelanalyser (LCA).

Våra livscykelanalyser har visat att bästa sättet att minimera det ekologiska fotavtrycket från en funktionsjacka eller ett par vandringskängor är att förbättra produkternas hållbarhet. I våra produkter utgår vi därför alltid från hörnstenarna kvalitet, hållbarhet och funktionalitet. Livscykelanalyser (LCA) hjälper oss inte bara att se vad som är viktigt för att minska miljöpåverkan, utan gör också att våra samarbetspartners får en miljörapport som hjälp i sitt miljöarbete.

Life Cycle Assessment: GORE-TEX Jacket

Fakta om GORE Fabrics livscykelanalyser

Våra livscykelanalyser av en typisk GORE TEX®-jacka och ett par vandringskängor har visat att våra produkters livslängd är den enskilt viktigaste faktorn för att minska produkternas miljöpåverkan. Med andra ord: ju längre tid en produkt används, desto mindre blir dess miljöpåverkan.

Om man tittar på livscykelanalysen för en jacka ser man att produktion och distribution svarar för ungefär 65 % av koldioxidutsläppen. Tvätt och skötsel hos konsumenten svarar för 35 % av koldioxidutsläppen, medan påverkan från avfallshantering av jackan är försumbar – mindre än 1 %.

Livscykelanalysen för ett par vandringskängor ger samma resultat: produktion och distribution står för 77 % av koldioxidutsläppen medan avfallshanteringen bara motsvarar 2 % av koldioxidutsläppen.

MER INFORMATION OM GORES LIVSCYKELANALYSER:

Vad är en livscykelanalys (LCA)?

Livscykelanalys (LCA) görs enligt ett globalt standardiserat verktyg (DIN EN ISO 14040) för att mäta en färdig produkts ekologiska fotavtryck. LCA analyserar hela processen utifrån perspektivet ”från vaggan till graven” – från utvinning av råvaror, materialbearbetning, tillverkning, distribution, användning, skötsel och lagning till avfallshantering eller återvinning.

Vetenskapligt stöd för Gore Fabrics LCA-studier

Upptäck fler ansvarsområden

Produktansvar vid tillverkning

För att kunna erbjuda säkra produkter i bästa kvalitet samarbetar Gore Fabrics med bluesign®-standarden och OEKO-TEX® Standard 100.

Ansvarsfull användning av perfluorerade ämnen

Perfluorerade ämnen har en rad unika egenskaper. Många av dem används i industrin, i livsmedelshantering och i konsumentprodukter.

Socialt ansvar

Alla medarbetare hos Gore förväntas uppträda professionellt i alla relationer med såväl leverantörer, kunder, aktieägare som kollegor.