Vi tar ansvar för miljön

Miljöansvar

Gore Fabrics strävar alltid efter att agera ansvarsfullt och med största integritet och arbetar kontinuerligt för att uppfylla eller överträffa alla gällande hälso-, säkerhets- och miljökrav samt de frivilliga krav som företaget har valt att arbeta efter. Vårt miljöarbete bygger på vetenskapliga rön, livscykelanalyser och hållbara produkter.

Milstolpar

Gore var bland de första företagen i branschen att inleda arbetet med att minska sitt ekologiska fotavtryck genom att börja använda livscykelanalysen (LCS) som ett verktyg för att utvärdera verksamhetens miljöpåverkan. Vi strävar hela tiden efter att minska våra produkters miljöpåverkan utan att för den sakens skull göra avkall på deras funktionalitet.

1986

Gore inför tidigt lösningsfritt lim i tillverkningen av laminat för kläder.

1989

Lansering av GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™-garantin som garanterar det färdigställda plaggets funktionalitet.

1992

Gore Fabrics implementerar livscykelanalysen (LCA) som ett verktyg för att utvärdera en färdigställd produkts miljöpåverkan.

1993

Som första tillverkare lanserar Gore ett återvinningssystem för funktionskläder, GORE BALANCE PROJECT™.

1994

Lansering av GORE® Cover System, en världsledande teknologi för att kompostera organiskt avfall.

1995

Gore får ta emot ”European Outdoor Award for Innovation” för återvinningsprogrammet GORE BALANCE PROJECT™

1996

Gore börjar arbeta med OEKO-TEX® 100 Standard för säkra textilprodukter.

2004

GORE™ Cover blir världens ledande komposteringsteknologi som används i mer än 150 anläggningar för hantering av organiskt avfall.

2006

Gore deltar aktivt i friluftsbranschens ansträngningar att systematiskt minska sina produkters miljöpåverkan, bland annat när det gäller säker hantering av kemikalier.

2010

Gore Fabrics börjar implementera miljöstyrning enligt ISO 14001 i sina fabriker. Alla Gore Fabrics tillverkningsanläggningar certifieras enligt bluesign®-standarden.

2011

Gore byter ut sin C8-baserade impregnering (DWR) av konsumentprodukter till mer miljövänliga alternativ.

2012

Sustainable Apparel Coalition (SAC) presenterar det så kallade Higg-indexet. Gore Fabrics är en av grundarna. Mer än 25 % av försäljningen av GORE-TEX-laminat till tillverkning av 2013 års höstkollektion av konsumentkläder är bluesign®-certifierad.

2013

Gore publicerar för första gången resultat från livscykelanalyser av funktionella ytterplagg. Gores fabrik i Shenzhen i Kina certifieras enligt ISO 14001.

2014

I slutet av 2013 har Gore Fabrics helt eliminerat PFOA från råvaran till sina funktionsmaterial.
Gore Fabrics publicerar ”Uppdaterad ansvarsförklaring” för första gången.
Gore publicerar resultat från livscykelanalyser för ett par typiska GORE-TEX vandringskängor.
Mer än 50 procent av tillverkningen av GORE-TEX-laminat för konsumentkläder är bluesign®-certifierad.

2014

Gore investerar mer än 15 miljoner USD i forskning och utveckling av alternativa materiallösningar för vattenavvisande impregnering (DWR). Syftet är att leverera produkter med förbättrad miljöprofil samtidigt som de ger varaktig komfort på samma nivå som eller högre nivå än idag.

2015

Gore utsågs till månadens företag i januari 2015 av OEKO-TEX® för sitt hållbarhetsprogram och sin eliminering av PFOA.

2016

GORE Fabrics planerar att ha med nya konsumentprodukter med impregnering utan perfluorerade kemikalier i höst-/vinterkollektionen 2018.

2017

Gore Fabrics fastställer ambitiösa miljöansvarsmål för 2020.

Livscykelanalys

Livscykelanalyser visar att det bästa sättet att minimera våra produkters miljöavtryck är att förbättra deras hållbarhet.

Produktansvar vid tillverkning

För att kunna erbjuda säkra produkter i bästa kvalitet samarbetar Gore Fabrics med bluesign®-standarden och OEKO-TEX® Standard 100.

Ansvarsfull användning av perfluorerade ämnen

Perfluorerade ämnen har en rad unika egenskaper. Många av dem används i industrin, i livsmedelshantering och i konsumentprodukter.

Vad är nytt?

Få de senaste nyheterna och nyheter om andra spännande ämnen i Gore Fabrics Newsroom.

Besök vårt newsroom